Katten lever och huset står kvar

Matte har haft en härlig hösthelg i Göteborg med böcker, musik och tedrickande  fram till småtimmarna, i goda vänners sällskap. Matte hade, för att vara säker på att Gucci verkligen inte skulle vara sur för att Matte hade lämnat henne ensam med Husse i två dygn, köpt en himla fin kattbok av Anna Bache-Wiig.
 
Det är en fantastisk historia på rim om en sur katt som sätter skräck i alla, till och med husse, även om han ger honom mat. En dag hoppar det ner en mus som badar och tjuväter lite av maten i hans matskål. Det vill don Fritjof, som boken och katten heter, inte finna sig i utan jagar musen högt och lågt och märker inte att musen lockar upp honom i ett högt träd. Men don Fritjof är höjdrädd. Hur ska det gå?
 
 
Men Gucci uppskattar inte presenten och anser att tygpåsen från Norstedts är en mycket bättre present.
 
- Ja, se katter! suckar Matte.
 
 
 

Kvalitetstid med Husse

I helgen ska Matte till Göteborg och ha kvalitetstid och få den årliga injektionen av böcker och föredrag på bokmässan. Gucci är ännu intet ont anande om att det är Husse som hon ska fjäska för för att få mat de nästkommande dagarna.
 
 
- Det kan vara lugn, Gucci, Matte har köpt kattmat i finfinaste kvalitet till 12 kronor burken. Du kommer inte ens märka att Matte är borta.
 
Och för att vara på den säkra sidan sitter det postit-lappar med påminnelser till Husse på både spegel och ytterdörr.
 

Höstrusk och tandvärk

Matte har precis kommit hem från affären och tandläkaren. Matte har lagat sitt första hål någonsin, i en visdomstand och pratar likt någon med munnen full av gröt. Hon börjar bli en hejare på danska.
Gucci bryr sig inte om att Matte gnäller och cirkulerar nedanför diskbänken för att försöka klura ut vad det blir till kvällsmat.
 
 
- Sorry, kissen, ikväll blir det pump- och chilisoppa för Matte kan inte äta något annat, säger Matte och visar upp det frysta soppaketet.
 
 
Demonstrativt går Gucci in i gästrummet och lägger sig på sängen, förnärmad över att det inte vankas något köttigt till kvällsmat.
 
 
 
 

Söndagsutflykt

 
Medan Gucci låg inne på vardagsrumsgolvet och njöt av de varma septemberstrålarna bestämde sig Matte och Husse att gå en sväng i bokskogen och kasta lite macka på Fløjstrups strand.
 
Promenaden avslutades med en riktig kolestrolbomb i form av dansk æggekage (nästan som skånsk äggakaka) med klassiska tillbehör på Skovmøllens uteservering i strålande höstsolsväder.
 

Fredagsmys per definition

Igår var det riktigt höstrusk ute, det regnade precis hela dagen och kvällen tillbringades därför framför teven i stearinljusens sken. Gucci tycker att det är en perfekt sysselsättning en fredagskväll och ligger och spinner på Mattes mage.

 
 

Ordning och reda

Gucci hjälper Matte med att röja upp i kontorets alla papper och fungerar som världens bästa "pappersvikt".

Drottning över pappershögen.


Peaches for monsieur le Curé och katten

Matte tar en paus från jobbandet och sätter sig i Husses inte allt för vackra, men ack så sköna, stresslessfåtölj och läser Joanne Harris nya, hon som skrev Chocolat ni vet, Peaches for monsieur le Curé. 
 
Gucci vill också vara med på ett hörn. Vad gör man inte för att få uppmärksamhet?
 

Grå måndag även om solen skiner

Idag är det verkligen måndag med stort m, och Matte och Gucci känner sig ungefär som Henri den andre á la film noir. Vi är trötta, kaffet är slut, Mattes skrivare strejkar, Matte spiller kattmat över hela hallgolvet, Gucci försöker med vissa svårigheter att sköta kattvätten och måste ta sats för varje slicktag och telefonförsäljare ringer på löpande band och stör både Matte- och kattfriden i Årslevska palatset.
 
 
- Nej, vad säger du Gucci? Ska vi strunta i våra sysslor, stänga av mobilen och gå ut i solen, bara du och jag?
 

Pussel

Gucci och Matte spenderar denna regniga lördagsförmiddag med att lägga pussel. Än så länge har vi inte kommit så långt men om sisådär 1000 bitar blir det en bild av fyra lejon. Perfekt motiv för små kattdivor.

Porterstek och höstregn

Från att ha varit en fantastiskt fin solig höstdag kom det nu en störtskur. Gucci tycker det är skönt att vara inne och sitter och tittar ut på regndroppar som diagonalt slår mot rutan.
 
 
I köket sprider sig dofter av porter, svartvinbär och enbär.
 
 
 
 
 
Ikväll firar Matte, Husse och Gucci att hösten har kommit med porterstek, gräddsås och potatis. Det är mums filibaba för små kräsna divakatter. Och är Gucci riktigt snäll kan hon få slicka resterna av grädden som ska vara i rabarbertriflin.
 

Matfestival

Igår var Husse och Matte kulinariska ut i fingerspetsarna. Det var Food festival nere på marknadsplatsen vid hamnen och Husse och Matte provsmakade allt från tång, ost, rökt kött och hummersoppa. Provsmakade öl, vin och äppelmust. Drack vitaminboosts, klappade kossor, gick genom örtträdgårdar och hörde matföredrag i flera timmar.


 

Gucci skulle bara veta vad Husse satte tänderna i på festivalen, en grillad grisfot. Hon hade blivit grön av avund. Kockelever hade exprimenterat med denna danska klassiker - helstegt pattegris. Så det blev en festmåltid bestående av grillad lakritsmarinerad spädgris med syltade äpplen, senapsmarinerad blomkål och kapris och lite coleslaw. Husse gjorde som Gucci säkert hade gjort och ratade tillbehören och nöjde sig med köttet.
 
Stackars Gucci som gick miste om allt det goda, kan man ju tycka.
 
 
Men  Husse och Matte kom inte helt tomhänta hem ...
 
Här vankas det kvällsfika med rökt korv från Sophiendal gods och rygeost från Fyn - en slags rökt färskost. Vi köpte också gullila morötter (vilket Gucci inte vara lika intresserad av), en påse danska ekologiska äpplen och till sist, årets kanske dyraste äppelmust från Strynø frugthave, av Ingrid Marie-äpplen och 65 kronor flaskan.
 
 
Favoriten var ju såklart korven som Gucci och Husse slogs om hela kvällen.
 

Morgon i Årslevska palatset

Det är tidig söndagsmorgon och det är bara Matte och Gucci som är vakna. Husse sover tungt efter gårdagens vägfest.
 
Ostmackor är smaskens, tycker Gucci.
 
Och så ska man ju såklart vila efter en stärkande frukost till tonerna av barnteve.
 

Höst

Hösten knackar på dörren även om det utlovats 20-22 grader och strålande sol i helgen.

Gucci trivs bäst i fåtöljen där hon sitter stilla och inställer sig mentalt på att lägga sig tillrätta för förmiddagslur nummer två.
Tar sin tillflykt ...

Städhjälpen har dragit ut sladden till dammsugaren och Gucci tar blixtsnabbt sin tillflykt till Mattes trygga knä.Pizza

I fredags kväll var Matte och Gucci ensamma hemma när Husse roade sig nere på stan tillsammans med en polare.

Det beställdes pizza från Harlev och Gucci var otroligt snabb på att sniffa sig fram till kebaben, på bara två sekunder dök ett par välkända kattöron upp bredvid soffbordet.
RSS 2.0